De Stanley Cup in België! De Stanley Cup in België!

De Stanley Cup, de meest prestigieuze trofee van de National Hockey League (NHL) en de oudste trofee in professionele sport zal voor 24 uur worden tentoongesteld in het Europese Parlement in Brussel in het kader van een driedaagse tentoonstelling om de honderdste verjaardag van het internationaal ijshockey te vieren.

(Texte en français ci-dessous)

De ceremoniële opening van de tentoonstelling zal plaatsvinden op 15 april 2008 om 18h00 in het Europese Parlement (Yehudi Menuhin ruimte). De organisatoren zijn: Richard James Ashworth (EPP-ED/UK), Michael Brejc (EPP-ED/SI), Erika Mann (PES/DE), Valdis Dombrovskis (EPP-ED/LV), Christofer Fjellner (EPP-ED/SE), Othmar Karas (EPP-ED/AT), Vladimír Maňka (PES/SK), Jacek Protasiewicz (EPP-ED/PL), Alexander Stubb (EPP-ED/FI), Peter Štastný (EPP-ED/SK), Hannu Takkula (ALDE/FI) en Oldřich Vlasák (EPP-ED/CZ). Hans-Gert Pöttering, Voorzitter van het Europees Parlement, en Ján Figel, Commissaris verantwoordelijk voor Onderwijs, Training, Cultuur en Jeugd zijn peter van de tentoonstelling.

 

Prominente ijshockeypersonaliteiten hebben hun aanwezigheid bevestigd met inbegrip van dhr. Kalervo Kummola, Vice-Voorzitter van de Internationale Ijshockeyfederatie (IIHF), dhr. Bill Daly, Vice-Voorzitter van de NHL, dhr. Phil Pritchard, Vice-Voorzitter van de Ice Hockey Hall of Fame, dhr. Viacheslav Fetisov, huidig Russisch Minister voor Sport, legendarische ijshockeyspeler en meervoudig Olympisch, Wereldkampioen en Stanley Cup-winnaar, dhr. Peter Štastný, voormalig NHL-speler en huidig EP-lid, dhr. Jari Kurri, voormalig NHL-speler en Stanley Cup-winnaar, dhr. Jan Havel, bekend Tsjechoslovaak speler uit de jaren 60 en dhr. Artürs Irbe, ex-doelman uit de NHL (1991-2004).

 

De ijshockeytentoonstelling is opgedeeld in tien luiken die elk een hoofdstuk van de geschiedenis van deze sport tonen. 'De 'IIHF' viert haar honderdste verjaardag dit jaar en deze tentoonstelling wenst dit in de verf te zetten in het Europese Parlement. We zijn trots en fier dat we van de NHL en de Hockey Hall of Fame in Toronto de toestemming hebben gekregen om de Stanley Cup, de meest prestigieuze sporttrofee in Noord-Amerika tentoon te stellen', aldus Peter Štastný, Hoofd van de Slovaakse Delegatie in de EPP-ED Groep en zelf ex-profspeler van de NHL. De Tsjechische Ijshockeyfederatie stelt tevens de Wereldbeker tentoon.

 

Ook de Koninklijke Belgische Ijshockey Federatie zal aanwezig zijn met foto's van vroeger en nu en andere memorabilia. Immers, de federatie is één van de vijf stichtende leden van de IIHF (1908) en viert dit jaar ook haar honderdste verjaardag. Aardig detail: een aantal van de Belgische spelers die ooit de enige wedstrijd op Belgische bodem tegen het toenmalige onoverwinnelijke CCCP-team heeft gespeeld waarvan Fetisov deel uitmaakte met de beruchte KLM-lijn zal ook aanwezig zijn op de opening, met name Bob Morris, Evy Seeldrayers, Jos Lejeune, Jan Van Beveren en Alain Zwikel.

 

Deze tentoonstelling is gerealiseerd met medewerking van CERAU architects partners.

 

De Stanley Cup werd in 1892 geschonken door Sir Frederick Arthur Stanley, Lord Stanley of Preston en zoon van de Hertog van Derby. Het eerste team dat de Stanley Cup won was de Montreal Amateur Athletic Association in 1893. Sinds 1910, toen de National Hockey Association de Stanley Cup in haar bezit nam, is de trofee hét symbool van het professioneel ijshockey wereldwijd. Vanaf 1926 hebben enkel de NHL teams gespeeld voor deze wisselbeker. De legendarische Montreal Canadiens hebben de beker maar liefst 23 keer gewonnen, een waar record.

 

Wie aanwezig wenst te zijn op dit event kan zich inschrijven door naam, adres, geboortedatum en nr. identiteitskaart te zenden naar het adres:

peter.stastny-assistant@europarl.europa.eu Het aantal plaatsen is beperkt!

 

Voor meer info:

Kantoor van Peter Štastný MEP: tel.: +32-284-5683

Marek Hannibal, EPP-ED Press Service, tel.: +32-475-753048

 

Koninklijke Belgische Ijshockey Federatie

Christian Pierre, Secretaris-Generaal, tel.: 0478/184.697 - christian.pierre@rbihf.be

 

Persaccreditaties: peter.stastny-assistant@europarl.europa.eu


Posted on April 11, 2008 at 13:21 by CP

News archive