Belgen in het Buitenland, deel 6 Belgen in het Buitenland, deel 6

Het seizoen 2016/2017 is ondertussen halfweg en we hebben nog enkele jongelingen ontdekt die hun leercurve met een buitenlandse ervaring willen boosten.

Zo is onlangs Arne Waumans, die zijn opleiding genoot in Turnhout en deze zomer naar HYC transfereerde, vertrokken naar het verre (en nu erg koude) Nebraska. Bij de Omaha Lancers gaat deze 16-jarige enthousiaste jongeman zijn goalie-skills aanscherpen. “Inderdaad, wat onverwacht qua timing voor velen ben ik een maandje geleden naar Omaha, zo’n 300km noordelijk van Kansas City, getrokken om het seizoen vol te maken met hun U16 AAA-team. Afgelopen zomer heb ik deelgenomen aan een goalie-kamp van Pro-Hybrid Euro onder leiding van Zach Sikich. Zach vond dat ik het goed aanpakte en heeft me voorgesteld bij enkele teams in de V.S. waarna het aanbod van Omaha volgde!”

Op een heel andere wijze zijn Lowie en Tijs Vreys in Noord-Amerika beland. Deze tweeling belandde 7 jaar geleden, met de hele familie, in het Canadese Slocan Park en ontdekte zo onze ijshockey sport in British Colombia. Vijf jaar geleden, op 8-jarige leeftijd, bonden ze de schaatsen aan voor het lokale Castlegar en vervolgens voor het rep team Castlegar/Nelson BC. Vorig jaar werden de broers uitgenodigd voor try-out bij OHA en spelen sinds september in het Bantam Varsity-team van de Okanagan Hockey Academy (OHA) in Penticton BC Canada. Tijs speelt met nummer 18 en is forward, Lowie speelt met nummer 7 en is defence. Als eerstejaars nu uitkomend in de canadian sport school hockey league is al een heel verschil in zake omkadering zowel on als off ice. De familie Vreys, ook een begrip in sportief Limburg, zo was grootvader Jean 30 jaar voorzitter van voetbalclub Lommel SK, woont nu weliswaar al wat jaartjes in Canada maar de Belgische nationaliteit is nog steeds een feit voor deze 13-jarige knapen; alsook de mogelijkheid van een terugkeer naar Limburg voor deze sympathieke familie!

En ook een Noord-Amerikaans avontuur voor Virgil Delbrassine (zie ook artikel 1 over de Belgen in het buitenland, 13 juni 2016). Nadat de Luikenaar in Frankrijk zijn jeugdopleiding volmaakte bij o.a. Amiens, Strasbourg en Dijon trok ie naar Chicago begin september. Nu spelend in de USPHL Elite bij de Chicago Cougars heeft de 20-jarige Virgil zich al laten opmerken, met oa 11 goals en 14 assists in 20 wedstrijden, alsook met meer dan 50 strafminuten!

Posted on January 2, 2017 at 07:00 by RD

News archive