Groepstoernooi Continental Cup in Mechelen Groepstoernooi Continental Cup in Mechelen

Toegegeven. Er wordt niet vaak ijshockeygeschiedenis geschreven in België - naast het feit dat in ons land het allereerste Olympische ijshockeytoernooi in 1920 plaatsvond - maar op vrijdag 20 september werd er een nieuw feit toevertrouwd aan de geschiedenisboeken van het Belgische ijshockey. Van 20 t.e.m. 22 september jl. vond in Mechelen immers een manche van de IIHF Continental Cup plaats. De Continental Cup is zeg maar de Euroliga van de Europese landskampioenen. In het verleden namen Belgische clubs reeds deel aan dit toernooi, zoals Antwerp Phantoms en het toenmalige Turnhout White Caps. Echter, de organisatie van dit prestigieus IIHF-event op eigen bodem, daarmee zorgde Herentals HYC voor de primeur. En de club deed dit met brio.

Huzarenstuk

“Toen beslist werd om het toernooi te organiseren, begin je vrijwilligers te contacteren om alles in gang te zetten,” legt HYC-voorzitter Frank Van Reeth uit. “Wanneer dan alles eindelijk start, kom je toch weer een aantal praktische problemen tegen die je dan ter plaatse moet oplossen. Vervolgens beginnen natuurlijk de wedstrijden en wint HYC de openingsmatch. Dan begin je natuurlijk hardop te dromen. De tweede wedstrijd begint ook sterk en wordt een heel spannende, maar ja … Wat uiteindelijk voor ons echt van belang is, is dat HYC van de IIHF de mogelijkheid heeft gekregen om de Continental Cup te organiseren en we zijn daar ook in geslaagd. Niet alleen voor HYC, maar voor het Belgische ijshockey. We zagen het echt wel breed, the bigger picture. Doorgaan naar de volgende ronde was fijn geweest, maar we moeten evenwel realistisch blijven. Alles wat erbij hoorde om ijshockey in ons land te promoten, was voor ons tevens belangrijk en een doel op zich. We hebben dat ook met de federatie doorgesproken en we voelden dat ook aan in de wandelgangen. Als je leden van andere clubs tegenkwam, bleek er wel wat interesse.”

Mechelen i.p.v. het vertrouwde Netepark …

“We hadden graag het toernooi in eigen huis gehouden, maar we hadden nog geen ijs en netten aan de boards achteraan de doelen in plaats van plexiglas,” aldus Frank. “Gelukkig maar ook want met de temperaturen van het wedstrijdweekend had het in de halfopen piste misschien wel problematisch geweest. Zaterdag steeg het kwik naar 27°C in de schaduw, dat had nooit goed gelopen. Dus een goede zaak dat we het in Mechelen hebben georganiseerd,” vindt de voorzitter.

Trots en dankbaar

“We hadden dit niet kunnen organiseren als we niet de medewerking hadden gekregen van de ijsbaan in Mechelen, maar vooral van onze fans en onze trouwe schare vrijwilligers. Vervoer van de spelers, catering, security enz. je moet het allemaal wel voorzien. We hebben trouwens ook heel veel complimenten gekregen voor onze Medische hulppost setting. Ik ben heel trots als voorzitter dat iedereen in de club heeft meegewerkt om dit te verwezenlijken. Frank Van Reeth is een tevreden man,” aldus nog de voorzitter.

Gemengde gevoelens

HYC-teamcaptain Mitch Morgan heeft gemengde gevoelens over de prestaties van zijn ploeg. “Trots om in de Continental Cup te spelen, dat wel uiteraard, maar ook wel teleurgesteld over het uiteindelijke resultaat. We hadden meer dan een derde plaats verwacht," zei Mitch Morgan na afloop van het toernooi. HYC won hun eerste wedstrijd met 5-4 in een thriller versus Bat Yam Chief uit Israël. Een eerste nederlaag volgde tegen het Spaanse Txuri Urdin uit San Sebastian, terwijl de laatste wedstrijd tegen Zagreb ook eindigde in een thriller ... totdat de Kroaten de leiding namen en in de laatste periode twee opeenvolgende doelpunten scoorden in amper 20 seconden om een kloof te slaan die HYC niet meer kon dichten. "We domineerden de wedstrijd tegen Zagreb en toen gaven we het in de derde periode uit hand," aldus een teleurgestelde Mitch. "Het is vroeg in het seizoen, we zijn drie weken geleden beginnen trainen, net zoals vorig seizoen. De meerderheid van het team zijn jonge veelbelovende spelers. Vorig seizoen pakten we alle mogelijke prijzen met dit jonge team. Dat is dan ook de reden dat we nu in de Continental Cup spelen. Dit toernooi is zonder enige twijfel een geweldige ervaring geweest en het smaakt naar meer. Nu moeten we een aantal aanpassingen maken, maar ik kijk uit naar het seizoen en hopelijk spelen we volgend jaar opnieuw op dit Europese niveau.”

Resultaten

20 September
Txuri Urdin San Sebastian vs KHL Zagreb: 7-1
Herentals HYC vs Bat Yam Chiefs: 7-4

21 September
KHL Zagreb vs Bat Yam Chiefs: 12-4
Herentals HYC vs Txuri Urdin San Sebastian: 2-5

22 September
Bat Yam Chiefs vs Txuri Urdin San Sebastian: 4-5
KHL Zagreb vs Herentals HYC: 4-2

Eindklassement

  1. Txuri Urdin San Sebastian (ESP)
  2. KHL Zagreb (CRO)
  3. Herentals HYC (BEL)
  4. Bat Yam Chiefs (ISR)

Door Christian Pierre

Posted on September 26, 2019 at 09:03 by MV

News archive