Oproep aan de Belgische pers: Wens je sensatie te brengen over ijshockey? Focus dan a.u.b. op spectaculaire doelpunten! Oproep aan de Belgische pers: Wens je sensatie te brengen over ijshockey?  Focus dan a.u.b. op spectaculaire doelpunten!

Toegegeven. De ijshockeysport in België is één van de vele kleine ‘margesporten’ die nooit zullen kunnen concurreren met voetbal en wielrennen. Dat beseffen we bij de KBIJF (opgericht in 1908) maar al te goed. Des te meer stelt het ons teleur dat de Belgische pers meestal – niet altijd – dat marginale kantje opzoekt van knokpartijen tussen spelers en dat dan vervolgens helemaal uitvergroot om dan ook enkel daarop in te zoomen. Zoals onlangs nog gebeurde in de berichtgeving van VTM en HLN over een wedstrijd tussen Leuven Chiefs en Liège Bulldogs. Een spannende topwedstrijd, met een korte vechtpartij in de laatste minuut … Echter, enkel die kwam in beeld, niet de knappe doelpunten. Bovendien wordt het helemaal erg wanneer er nog een heleboel onzin wordt verteld door de journalist die de verslaggeving doet. 

Voor alle duidelijkheid. Knokpartijen horen NIET thuis in een ijshockeywedstrijd. Dat kunnen wij als inrichtende federatie beamen! Spelers krijgen wel degelijk een strenge straf wanneer de handschoenen uitgaan. Immers, een speler die zijn handschoenen laat vallen, geeft de scheidsrechter te kennen dat hij zijn vuisten wil gebruiken en krijgt hiervoor een Match Penalty waardoor hij de wedstrijd onmiddellijk moet verlaten. Dit betekent sowieso een effectieve schorsing voor de volgende twee wedstrijden. Minimaal twee wedstrijden, want de Tuchtcommissie kan een strengere straf opleggen. Bovendien wordt naast de sportieve straf (het niet kunnen beschikken over de betrokken speler voor minstens twee wedstrijden) aan de club een administratieve geldboete opgelegd. 

Jammer toch dat de media in ons land te vaak inzoomen op de negatieve uitwassen van onze fijne en spectaculaire sport. Stel dat de voetbalfans enkel vechtpartijen te zien zouden krijgen … - even Googelen en je krijgt er tevens een duizelingwekkend aantal van te zien – ze zouden dat ook niet kunnen appreciëren, toch?

Daarom deze oproep aan de pers. Kom eens live naar een ijshockeywedstrijd kijken. De topclubs in België (Antwerp Phantoms, Herentals HYC, Mechelen Golden Sharks, Leuven Chiefs en Liège Bulldogs) spelen samen met die van Nederland in de grensoverschrijdende BeNeLiga. Spannende wedstrijden, mooi ijshockey. Als federatie staan wij bovendien steeds ter beschikking om u bij te staan voor een correcte duiding van uw verslaggeving.

Alvast een tip om te komen kijken: de finale van de Beker van België op 18 januari in Mechelen om 20h15. Tot dan?

Posted on December 26, 2019 at 17:03 by CP

News archive