Aan tafel met NT U20-Coach Domin Van der Locht Aan tafel met NT U20-Coach Domin Van der Locht

Enkele dagen geleden hadden we een interessant gesprek met onze Bondscoach van de U20, Domin Van der Locht, onder het motto “op weg naar het WK U20 2017 in Spanje”.

We kunnen stellen dat de voorbereiding tot nu toe best meeviel. Pluspunt is de uitgebreide groep gemotiveerde jongens die we tot onze beschikking hadden. De voorbije jaren was de groep soms wat beperkt in aantal, maar dit jaar hebben we met ruim 30 potentieel goede spelers kunnen werken en hebben we onze eigen deadline wat overschreden inzake definitieve selectie omdat er interessante jongens bleven instromen; wat de keuze niet vereenvoudigde maar ons als Staff wel de kans gaf om de groep nog beter te kunnen samenstellen.

Met de nu gekende, definitieve selectie van een 22-tal spelers gaan we het doen! We hebben de voorbije weken enkele goede trainingen gehad met de pré-selectie en het zit goed in de basis. Deze lichting is kwantitatief sterk, bovendien bevalt het tactisch niveau van de jongens ons. In het verleden hadden we soms een lichting met individueel sterke spelers, maar het tactisch vermogen of groepsdenken was dan soms wat minder.

Dit jaar hebben we de indruk dat we wat voorsprong hebben op de gebruikelijke voorbereiding en daarenboven wacht ons nog een mooie 3-daagse met de voltallige kern tussen Kerst en Nieuw. Met onze bescheiden middelen en wetende dat er toch vaak wat jongens in’t buitenland spelen, zal dat voor ons een absolute meerwaarde zijn. Voorbije jaren gebeurde de eerste tactische training met de voltallige groep wel eens letterlijk aan de vooravond van de eerste WK-wedstrijd. Dit jaar gaan we met de selectie, de 7 in’t buitenland spelende jongens incluis, in Turnhout enkele belangrijke ijstrainingen afwerken. Daarbovenop kunnen we ook naast het ijs rustig de spelrichtlijnen, de tactiek en ook de disciplinaire afspraken met elkéén doornemen. Ook onze Equipment Manager Patrick Mondelaers zal er die 3 dagen bij zijn ; met zijn RBIHF-materiaal en zijn vakkennis. En we spelen ook nog een oefenwedstrijd in Deurne die week (woensdag 28 december, 20.30u.), tegen Phantoms Antwerp, waarbij de op vakantie zijnde spelers voor de gelegenheid vervangen worden door een volledige lijn van Leuven Chiefs.

De eerste oefenwedstrijd, tegen Nederland U20, was meer dan nuttig; voor de spelersgroep en voor ons, als Coaches. Ondanks een defensieve startinstelling werden de jongens overspeeld door Oranje in de eerste periode. Forecheck was niet echt consequent, spelopbouw moest beter alsook onze communicatie op het ijs. We hebben tijdens de rust toen omgesteld naar een 2-1-2 en met deze aanvallende aanpak hebben we kunnen verrassen en het spelbeeld in evenwicht kunnen brengen.

Als hoofdcoach zet ik de algemene lijnen uit, bepaal de tactiek. Dat voor het 16de jaar trouwens, eerst 2 jaar U18 met Jan Van Beveren; nu al 14 jaar als Coach van de U20-selectie. Eens het plan van aanpak en onze tactiek gedefinieerd, brengen we dat naar de spelersgroep over. Samen met Peter Van Eemeren; we vormen al 10 jaar een Coaching-duo en dan ben je op elkaar ingespeeld; dat is duidelijk. Eens op de bank, neemt Peter de Defense voor zijn rekening en ik de Forwards.

Wat we mogen verwachten in Logrono? Dat is onvoorspelbaar; door de jaren heen heb ik geleerd dat het verschil inzake lichting voor elk land groot kan zijn; het is moeilijk om de tegenstander vooraf in te schatten. Laat ons focussen op onze groep, op onze kwaliteiten en daar mits hard werken en goed luisteren mee scoren op ons WK begin januari!

Posted on December 19, 2016 at 17:41 by RD

News archive