Week v/d Scheidsrechter (2/3): Dames in ijshockey hebben veel opties. Week v/d Scheidsrechter (2/3): Dames in ijshockey hebben veel opties.

Zij die denken dat hoge hakken, lange haren en kunstnagels niet verenigbaar zijn met onze sport hebben het aardig fout. Mogelijk niet de meest voor de hand liggende keuze, maar toch zag MARINE DINANT dat destijds anders.

Hoewel ze initieel op 7-jarige leeftijd haar schaats debuut maakte als kunstschaatsster in Heist o/d Berg was ze al snel verkocht aan het ijshockey. Op 14jarige leeftijd sluit ze aan als speelster voor het toenmalige Olympia Heist o/d Berg en 3 jaar later op 17jarige leeftijd vindt ze de weg naar het Nationale scheidsrechterkorps. Door het beperktere ijshockeycompetitie aanbod voor dames leek een scheidsrechter carrier de beste keuze en hier stond MARINE van bij de start aardig haar ‘mannetje’. Het duurt dan ook niet lang vooraleer ze aantreedt in de Belgische hoogste divisie, waar ze als speelster waarschijnlijk nooit was gekomen.

Haar gedrevenheid, inzet en sympathieke lach veroverd al snel een vaste plaats binnen het korps waardoor haar internationale IIHF-scheidsrechters licentie met eerste aanwijzing op een IIHF-wereldkampioenschap voor dames niet als verassing komt.

MARINE liet de resultaten spreken en de voorbije 3 jaar kwam alles in een stroomversnelling, in het seizoen 2017-2018 haalt ze het WK-U18-1A kampioenschap in Italië, een jaar later verovert ze een plaats WK-1A in Italië. Dit seizoen schrijft MARINE-geschiedenis en is ze de eerste Belgische official die als scheidsrechter zal deelnemen aan een Wereldkampioenschap A-Pool. Later dit jaar in december neemt ze deel als linesman aan het U18 Wereldkampioenschap Dames ijshockey in Bratislava (Slovakije) van 26 December tot 2 Januari 2020 waar ze zal aantreden tussen alle top ijshockeylanden van de wereld. Een schitterende prestatie voor iemand die minder dan 10 jaar geleden in Heist o/d Berg de stap zette naar het Belgische Scheidsrechterskorps.

MARINE bewijst hier als geen ander, dat er heel wat toekomst zit in ijshockey voor dames in België.
Wil je meer weten, of wil je de stap zetten naar scheidsrechter (club of federatie) contacteer het REFEREE DEVELOPMENT PROGRAMMA  op rdp@rbihf.be

Posted on October 11, 2019 at 20:00 by MV

News archive