Week v/d Scheidsrechter (3/3): Carriere afronden of de kers op de taart? Week v/d Scheidsrechter (3/3): Carriere afronden of de kers op de taart?

Dat moet NIKI DE HERDT ook gedacht hebben toen hij 2 seizoen geleden zijn geel/blauwe PHANTOMS-shirt wisselde voor zwart/wit.

Het toenemende positieve imago van het Belgische scheidsrechterskorps zorgt er tegenwoordig voor dat meer en meer ijshockeyspelers de stap naar een actieve scheidsrechter carrière overwegen. De scheidsrechterboom groeit vandaag nog steeds in de tuin van onze ijshockeyclubs waardoor 95% van de scheidsrechters via een ijshockeyclub aan onze sport worden geïntroduceerd.

Ook Niki viel als jeugdspeler bij PHANTOMS destijds in love met het ijshockey. Gedurende zijn succesvolle carrière waarbij hij liefst 14 maal uitkwam voor België (U18-U20 en Senioren) wisselde hij tevens regelmatig van clubkleuren. Na PHANTOMS zette hij koers naar Finland en Zweden om nadien opeenvolgend Olympia Heist o/d Berg en Turnhout White Caps te versterken alvorens terug veilig in de thuishaven te landen. Het kwam voor velen dan ook als verassing wanneer Niki de ommezwaai maakte.

Ervaring, kennis en respect zijn hoofdingrediënten van een succesvolle scheidsrechter, en daar had onze nieuwkomer geen tekort aan. Het duurde dan ook niet lang vooraleer Niki terug te zien was in onze hoogste divisie en hij een vaste waarde werd binnen het BENE-League scheidsrechterkorps. Na minder dan 2 seizoen stond hij in de halve finales van de Bene-League Play-off en bij aanvang van dit seizoen haalde hij de felbegeerde Internationale scheidsrechter licentie binnen.

Opnieuw lukt Niki erin om zijn ijshockey carrière op korte tijd een internationaal karakter te geven. Enkele weken maakte hij zijn debuut als IIHF-official tijdens de eerste ronde van de continental cup in Istanbul (Turkije), later dit jaar komt het eerste wereldkampioenschap eraan bij de U20 Div2A in Vilnius (Lithuania).

Niki bewijst hiermee dat de scheidsrechter functie een prima verlening kan zijn van een spelers carrière. Het Belgische scheidsrechters systeem heeft een speedtrack waarbij talentvolle officials en ex-spelers intensiever worden opgevolgd en worden ingedeeld met topscheidsrechters en linesman waardoor een versnelde doorgroei naar de hoogste divisie mogelijk is.

Heb je interesse gekregen om de overstap te zetten naar het Belgische scheidsrechterskorps of wil je meer informatie over de mogelijkheden als RBIHF-Scheidsrechter neem dan vandaag nog contact op met RDP@RBIHF.be

 

Posted on October 13, 2019 at 09:30 by MV

News archive