Nabeschouwing Finale Beker van Belgie: thriller tussen HYC en Bulldogs pure ijshockeypromotie Nabeschouwing Finale Beker van Belgie: thriller tussen HYC en Bulldogs pure ijshockeypromotie

MECHELEN  Wie er live bij was, zal het ongetwijfeld beamen. De sfeer waarvoor de supporterskoren van beide teams zorgden, was elektrisch. Wie die uitverkochte finale via de livestreaming diende te volgen, zat ongetwijfeld ook op het puntje van zijn of haar luie zetel. Dit was een thriller van formaat met alle, maar dan ook alle ingrediënten aanwezig om onze mooie ijshockeysport te promoten: een topwedstrijd waarin beide teams aan elkaar gewaagd waren, met als gevolg een gelijk opgaande score. Fysiek ijshockey met harde, maar faire bodychecks. Tegenstanders die elkaar respecteren, weinig strafminuten. Vechtpartijen? Nergens te bespeuren. Wel sensationele doelpunten. En zo hoort het! 

In de eerste periode zagen we een zeer gretig Luik dat onophoudelijk het Herentalse doel van Kevin Van Looveren bestormde. Bulldogs bleef er maar op los beuken en dat leverde uiteindelijk resultaat. Amper zes minuten in de wedstrijd vindt Alexandre Bremer het eerste gaatje. HYC wordt wakker geschud en Peter Bartek brengt de Kempenaars terug in de wedstrijd met de gelijkmaker, amper een minuut later. Via Robert Lepine kan HYC de eerste periode afsluiten met een 2-1 voorsprong. Bijna halverwege de tweede periode slaagt Bulldogs erin bij te benen via Jessico Bernard. Wanneer in de 50ste minuut Frank Neven naar de strafbank verdwijnt voor ‘Delaying the Game’, benut HYC de powerplay ten volle en Preston Shupe brengt Herentals opnieuw op voorsprong. Herentals reikt de handen reeds uit naar de Beker, maar drie minuten later zorgt Andy Kolodziejczyk voor de ontnuchtering en zet de 3-3 op het scorebord waardoor de match in de verlengingen wordt gesleept. Na vijf spannende minuten beslist Lepine met zijn tweede doelpunt van de avond uiteindelijk de wedstrijd. De vreugde is groot in het Herentalse kamp. De Beker van België gaat voor de dertiende keer richting Netepark.

“Dat winnende doelpunt maken, was fantastisch,” reageert Robert Lepine“Dit was de leukste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld. Echter, deze titel is het resultaat van het ganse team. Na de gelijkmaker van Luik waren we het allemaal eens. We gingen dit niet uit handen geven. We hebben het talent en we hebben het bewezen,” aldus een gelukkige Lepine.

Ook HYC coach Jeffrey Van Iersel was tevreden en niet alleen voor HYC. “Dit was reclame voor onze sport. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Luik begint sterk, daarna nemen wij de controle over, maar het bleef heel de wedstrijd spannend. Bovendien hebben beide goalies een uitstekende wedstrijd gespeeld. Vervolgens gaat de match in de verlengingen en dan wordt het toch een beetje een loterij. Boodschap is dan gewoon rustig blijven. We hadden alle scenario’s van tevoren besproken. Je moet vertrouwen hebben in je team. Ik denk dat het een hele mooie avond was voor het Belgische ijshockey.”

“Voor mij was deze wedstrijd echt wel de ultieme reclame voor het Belgische ijshockey”, vindt Mitch Morgan, de aanvoerder van HYC. “Het zou mooi zijn als elke wedstrijd zo kon zijn. Afgeladen vol, faire match. Beide teams waren even sterk. Aanvankelijk kregen wij meer kansen, maar Luik bleef zich manifesteren en kwam heel dichtbij. Kevin keepte een fantastische match. We weten dat we in de verlengingen sterk uit de hoek kunnen komen, Bulldogs ook, maar wij net dat tikkeltje meer. Wat een mooie wedstrijd. Zo zou het altijd moeten zijn.”

Jordan Paulus, de aanvoerder van Bulldogs, is duidelijk teleurgesteld. “Je bent nooit blij met een nederlaag. Dit is zeer bitter, want dit seizoen hadden we het team om de Beker te winnen. IJshockey is een snelle sport. Het kan dan ook alle kanten opgaan. HYC wint deze finale, maar de Beker had evengoed voor ons kunnen zijn.” Luik toonde zich vooral gretig in de eerste periode met een eerste doelpunt, na de gelijkmaker door HYC, liep het echter mis. “Dit is een beetje ons probleem,” stelt Paulus. “We zijn goed bezig, maar zodra we een tegenslag te verwerken krijgen, begint het te spoken in ons hoofd. HYC is niet beter dan wij op het ijs. Psychologisch staan ze wel iets sterker. Voor ons is dat een werkpunt. Laten we niet vergeten dat de BeNeLiga nog even doorgaat, wordt vervolgd,” klinkt het strijdvaardig. 

“Het was prachtig,” reageert Pascal Nuchelmans, de voorzitter van de KBIJF. “Ik heb enorm genoten van deze wedstrijd. De keuze van het bondsbestuur om de wedstrijd op een neutrale ijsbaan te laten doorgaan, was de juiste. De ijsbaan zat hartstikke vol, het publiek was zeer sportief, fans van beide teams broederlijk naast elkaar hun team naar de overwinning schreeuwend. Beide teams hebben mooi ijshockey laten zien en dan nog de verlengingen. Kortom, een scenario dat je nooit van tevoren kan schrijven, maar toch wil hopen. Bovendien een hele faire wedstrijd. Fysiek weliswaar, met harde checks, maar altijd binnen de krijtlijnen van wat toelaatbaar is. Ik hou wel van dergelijk ijshockey. Er was ook wederzijds respect tussen beide teams, geen vechtpartijen. Heeft het beste team gewonnen? Dat durf ik nooit zeggen. In een Overtime is het steeds een stukje loterij. Het lot heeft hier beslist. Ik feliciteer Herentals dan ook hartelijk met de overwinning. Ik wens echter ook Luik te feliciteren want ze zijn een fantastische tegenstander geweest. Beide teams hebben een ongelofelijke pot ijshockey gebracht en dat stemt mij zeer tevreden,” aldus nog de voorzitter. 

Eindscore HYC vs. Bulldogs: 4-3 (2-1; 0-1; 1-1, 1-0 OT)

MVP HYC: Vincent Morgan

MVP Bulldogs: Pasquale Spano

Toeschouwers: 1.018

Posted on January 19, 2020 at 14:56 by CP

News archive