Anke Steeno brengt Olympisch ijshockeygoud terug naar huis Anke Steeno brengt Olympisch ijshockeygoud terug naar huis

LAUSANNE  Het lijkt haast symbolisch. In 1920, tijdens de 7de Olympiade die in België werd georganiseerd, was gaststad Antwerpen de plaats waar het allereerste Olympische ijshockeytoernooi werd georganiseerd. Een eeuw later wint een Belgische ijshockeyspeelster Olympisch goud. Evenwel op de Olympische Spelen voor de Jeugd, maar het blijft desalniettemin Olympisch goud, niet? 

Een fijne prestatie waarbij wij als federatie alleen maar fier op kunnen zijn. Het 3-on-3 toernooi met teams van gemengde nationaliteiten was onmiskenbaar een topper. Anke won met haar Team Yellow de finale tegen Team Black met overtuigende 6-1 cijfers.

“Dit goud betekent zoveel voor mij,” vertelt Anke aan RBIHF Media in een eerste reactie. “Ik had nooit, maar ook nooit gedacht dat ik een gouden medaille zou halen op deze Spelen. Ik ben dan ook zo trots op mijn team dat we onze droom hebben kunnen waarmaken. Deze ervaring ga ik nooit meer vergeten,” aldus de jonge Olympische ijshockeykampioene.

Dit toernooiformaat is ongetwijfeld een fantastische opportuniteit voor spelers uit niet-traditionele ijshockeylanden. De IIHF wenst alvast deze format te herhalen tijdens de 4de editie in het Koreaanse Gangwon in 2024. In de vorige edities (Innsbruck 2012 en Lillehammer 2016) namen de ijshockeyers uit de niet-traditionele ijshockeylanden deel aan een skills challenge.

Naast Anke Steeno van Mechelen Lady Sharks, was ook Tibo Van Reeth (HYC Herentals) geselecteerd voor Lausanne 2020. Zijn Yellow Team strandde op de 7de plaats in de voorronde. 

Nu volgt er nog een normaal ijshockeytoernooi met telkens zes teams, m.n. SWE, SVK, GER, CZE, SUI en JPN bij de meisjes en USA, FIN, SUI, CAN, RUS en DEN bij de jongens.

 

 

 

 

Posted on January 15, 2020 at 20:12 by CP

News archive