Team Canada pakt in Riga de wereldtitel Team Canada pakt in Riga de wereldtitel
RIGA - Het 2021 IIHF Wereldkampioenschap in Riga is ondertussen en feit. De Canadezen kroonden zich in de Letse hoofdstad Wereldkampioen. Opmerkelijk? Niet onmiddellijk, want Canada heeft meer dan genoeg talent om steeds als ‘contender’ aan de face-off van een WK te starten. Wat wel verrassend was, is het feit dat de gouden plak rond de nek van de Canadese spelers hangt na een desastreuze start. Hoewel Canada altijd een favoriet is om goud te winnen, was deze editie toch wel opmerkelijk . Canada verloor zelfs de eerste drie wedstrijden en een vierde in een shootout naar Finland op de laatste dag van de voorronde, en kwalificeerde zich alleen door toevallige resultaten elders in de groep voor de play-offs.
 
Sterker nog, geen enkel team in de geschiedenis van de IIHF op een evenement op topniveau heeft ooit goud gewonnen na vier wedstrijden te hebben verloren.
 
Slechts drie teams hebben in het verleden WK-goud gewonnen na drie wedstrijden te hebben verloren. De Tsjechen verloren er drie in 1999, maar twee van die nederlagen  vielen in de play-off-ronde toen de indeling best-of-two was. Canada verloor er drie in 1997, waaronder een van de best-of-three finales, en Zweden verloor er drie in 1987 toen er twee reeksen round robin-wedstrijden waren.
 
Canada kende een moeilijke start en kreeg in de openingsperiode 16 minuten penalty's voor Finland. Tien daarvan kwamen in het begin bij een 2 + 10 overtreding van Justin Danforth. Hoewel de Finnen niet profiteerden van dat manvoordeel, deden ze dat bij de tweede overtreding door Nick Paul voor high sticking.
 
Echter, diezelfde Nick Paul scoorde na 6:26 OT (drie-tegen-drie) de winning goal om Canada de 21ste gouden medaille op het Wereldkampioenschap te bezorgen. Het doelpunt bezorgde Canada een 3-2 overwinning op Finland, een zoete wraak voor de nederlaag tegen de Finnen tijdens de finale van 2019. Het is het derde goud voor Canada in de afgelopen zes jaar.
 
Canada kwam terug van een achterstand van 1-0 en 2-1, en dit was de eerste wedstrijd in het hele toernooi waarin Finland maar liefst drie doelpunten incasseerde. Beide goals van Canada in de reguliere speeltijd gebeurden via een powerplay.
 
In 2022 gaat het WK in de hoogste afdeling door in Finland.
 
 
 
Posted on June 9, 2021 at 16:48 by CP

News archive