NA 17 JAAR NEEMT CHRIS CLEMENT ONTSLAG ALS VOORZITTER KBIJF NA 17 JAAR NEEMT CHRIS CLEMENT ONTSLAG ALS VOORZITTER KBIJF

(Texte français ci-dessous)

Vorige vrijdag 6 juni 2008 nam Chris Clément afscheid als voorzitter van de KBIJF en dit na een periode van 17 jaar dat hij met de banier vooropging. Een Belgisch record !

Chris,in zijn 63ste levensjaar, kwam in het ijshockeywereldje terecht dankzij zijn zoon Alain die in 1985 in Heist op den Berg aansloot. Een jaartje later werd hij ploegafgevaardigde van de junioren D (U14), kwam in het Olympiabestuur en in 1990 kreeg hij de voorzittershamer toegeschoven. Op hetzelfde moment begon zijn echtgenote Jeannine als secretaresse bij Olympia.

Tijdens de Algemene Vergadering van de KBIJF van 25 juni 1991 (zijn eerste Algemene Vergadering)  kreeg het toenmalig Bondsbestuur van Voorzitter Dolf  Cuypers alle Belgische ijshockeyzonden naar het hoofd geslingerd en trad ter plaatse af. Totaal onverwacht werd toen Chris Clément de 'number one' van de Federatie samen met Fons Leten, Pierre De Windt, Fonny Matthieu en Dirk Laenen. Tweemaal werd er tijdens een "verkiezing van het nieuw bestuur" een tegenkandidaat naar voren geschoven maar telkens bleef de perfect tweetalige Chris zonder veel problemen in de hoogste stoel zitten. Zijn medewerkers veranderden in de loop van de jaren wel: we denken aan Nico Lodewijcks ,Hans Cleemput, Herman Dens, Thierry Van Durme, Bob Moris, Jan Van Beveren, Piotr Warsinski, Bert Maes, Ronny Monnaie, Julien Cammaerts, Robby Vroemans(a.i) en Jan Casteels. Naast deze personen uit de Raad van Bestuur kon hij al die jaren nog rekenen op de verantwoordelijken van de scheidsrechters (Hugo Willekens, Michel Beyens, Marc Verlinden, Nico Toemen….), de tuchtcommissie (Ria Belmans …), de wedstrijdcommissie (Emeri Peeters…), de wedstrijdleiders Gerard Sak en Guy Van der Stuyft en we vergeten er zeker velen.

In 1995 kwam de grootste aanwinst uit zijn loopbaan op het voorplan! Toen verving zijn halve trouwboek Jeannine Clement de overbekende Jan Bergman als Secretaris-Generaal. Gedurende 12 jaar was zij het uithangbord van de KBIJF. In maart 2007 werd Jeannine het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval en moest in juni 2007 ontslag nemen. Zij werd vervangen door Christian Pierre, maar bleef en blijft achter de schermen nog actief.

Als men naar zijn hoogtepunten vraagt antwoordt de ruim 100 kilowegende Tremelonaar: "Ik heb veel toppers meegemaakt, maar de kampioenstitel in de BD1-klasse van Bulldogs Liège enkele jaren geleden staat op nummer 1! Toen werd ik letterlijk natgespoten met 4 flessen Champagne. Ik vind het nog steeds zonde van die champagne. Dieptepunten waren er ook …met de affaire Leuven in 2005-2006 als uitschieter".

Internationaal staat het echtpaar Clément hoog aangeschreven en Chris was de laatste jaren op internationale congressen de woordvoerder van de kleinere ijshockeylanden. Tijdens het laatste congres in mei 2008 in Montréal nam hij nog tweemaal het woord.

Het echtpaar Chris en Jeannine Clément heeft een zoon en een dochter en ook het nageslacht is verzekerd met 4 kleinkinderen. (telkens een zoon en een dochter).

Zelf ken ik Chris Clément sinds lange tijd vrij goed. Het is een aimabel en vriendelijk man die onverwacht vrij scherp uit de hoek kan komen en die zonder veel omwegen zegt wat hij te zeggen heeft.

 

Chris,

In naam van de ganse KBIJF zeggen we U: DANK U voor alles.

 

Jan Casteels

PS: Chris Clement zal einde september bij de aanvang van het seizoen uitgebreid door het nieuwe Verbondsbestuur gehuldigd.


Posted on June 9, 2008 at 11:24 by MK

News archive