Belgische IJshockeyref naar Winter Universiade Belgische IJshockeyref naar Winter Universiade

Frederic Monnaie is de enige Belgische referee die werd geselecteerd als wedstrijd official voor het prestigieuse ijshockeytoernooi van de 26ste FISU Winter Universiade die van 11 tot 21 December doorgaat in Trentino, Italië.
 

De tweejaarlijkse Winter Universiade is na de Olympische Winterspelen het grootste multisport evenement van sneeuw- en ijssporten ter wereld. De deelnemende atleten zijn hogeschool- en universiteitsstudenten (17-28 jaar) die hun landskleuren verdedigen in de volgende disciplines: alpijns skiën, langlauf, schansspingen, Noorse combiné, biathlon, snowboard, freestyle skiën, curling, short track, langebaan schaatsen, kunstchaatsen en ijshockey. Alle sporten worden georgansieerd voor mannen en vrouwen. Voor deze 26ste editie worden zo’n 2800 deelnemers uit 52 landen verwacht.

 “Het ijshockeytoernooi is altijd één van de belangrijkste sporten op de Winter Universiade”, aldus Christian Pierre, oud-speler van Antwerp Phantoms en zelf betrokken bij de organisatie als FISU Press Officer. “Twaalf teams nemen deel aan de herencompetitie en zes teams bij de dames. Bijgevolg worden er zes topwedstrijden per dag gespeeld.”

Dat een Belgische official mee het ijs op mag is een hele eer. FISU en de IIHF selecteren samen jonge beloftevolle referees die via de Winter Universiade een volgende stap in hun official’s carrière kunnen zetten. “Door mijn deelname aan de WU kom ik niet alleen in contact met spelers van een hoog niveau, maar kan ik ook samenwerken met referees en linesmen van een zeer hoog niveau”, aldus Monnaie. “De aanwezige officials werken allemaal op het hoogste niveau in hun land van herkomst, zo zijn er 3 Noren, 2 Zweden, 2 Tsjechen, 2 Canadezen, 2 Duitsers, 2 Finnen, 2 Italianen en 1 Slowaak. Het is dus een hele eer om met deze officials samen te kunnen werken.”

 Het niveau van ijshockey zal zeer hoog zijn, zo wordt een U20 A Pool niveau verwacht. Team USA, Canada en Rusland hebben heel wat spelers van AHL- en KHL-niveau in hun rangen.

 “Op het toernooi zelf is alles mooi tot in de puntjes geregeld en ik ben van plan veel op te steken van mijn collega's en van het spelniveau. Dit zal een onvergetelijke ervaring voor mij zijn!”, aldus nog Monnaie.

 Donderdag komt de Belgische ref in actie als linesman. Hij kreeg de wedstrijd Kazakstan vs. Oekraïne toegewezen.

 Frederic Monnaie is doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven.

 Dit is de derde keer op rij dat en Belgisch ref werd geselecteerd. In 2009 was dat Christof De Weerdt (Harbin, China) en in 2011 Karen Phlippo (Erzurum, Turkije).

 De Universiade wordt live uitgezonden via Eurosport, goed voor zo’n 170 hr live verslaggeving. De spelen kunnen tevens via internet worden gevolgd via livestreaming van wedstrijden en highlights op www.livefisu.tv.

 

Posted on December 14, 2013 at 08:00 by MV

News archive