NIJB trekt de stekker uit de Beneliga! NIJB trekt de stekker uit de Beneliga!

IJshockey  Nederland heeft gisterochtend  de samenwerking met België rond de Beneliga opgezegd. RBIHF en Beneliga-voorzitter Pascal Nuchelmans is verrast en teleurgesteld over het besluit van de NIJB.

 

Het bestuur van IJshockey Nederland nam het besluit maandag tijdens een bestuursvergadering. Het komt er in de praktijk op neer dat Nederland zijn deelname aan de Stichting Grensoverschrijdend IJshockey per direct opzegt.

'We gaan komende week in alle rust overleggen hoe we verder gaan', zegt NIJB-directeur Rob van Rijswijk. 'Het komt er in het kort op neer dat de huidige organisatievorm in onze ogen tot te ingewikkelde en te trage besluitvorming leidt."

In een mail van de NIJB worden verder nog een onoverbrugbaar verschil van mening met betrekking tot de uitvoer van de competitie, het gebrek aan balans in de besluitvorming gezien de verhouding tussen de Nederlandse en Belgische clubs alsmede een gebrek aan vertrouwen tussen de bonden in Nederland en België genoemd als redenen voor de beslissing om te stoppen met de huidige samenwerking.

 

Voor Pascal Nuchelmans, RBIHF-voorzitter alsook van de Beneliga, kwam het opzeggen van de overeenkomst door de NIJB als een verrassing. 'Hoewel het bestuurlijk niet altijd makkelijk was, hebben we sportief genoten van de twee seizoenen in de Beneliga. In maart is er geëvalueerd ; Federaties en clubs kwamen overeen verder te gaan met deze competitie. Wel hebben we voor het WK in Keulen en Parijs een gesprek gehad over de organisatie. Daar moest in onze ogen een neutrale directeur komen die alleen bezig is met de belangen van de Beneliga en niet een dubbelfunctie heeft bij één van de federaties. Daarvoor wilde ik een vacature uitschrijven maar de NIJB eiste volledige uitvoerende en bestuurlijke controle over de Beneliga door deze nieuwe functie aan de Heer Van Rijswijk te geven. We zijn van oordeel dat een niet-federatie gebonden directeur had moeten worden aangesteld'

 

'Ik heb, in eer en geweten, altijd gehandeld in het belang van alle clubs. Dat heeft er in België voor gezorgd dat er relatief weinig wrijving is tussen de Federatie en onze Belgische clubs. Helaas betreur ik dat dit in Nederland niet het geval is. Hetgeen duidelijk blijkt daar de Nederlandse clubs niet geconsulteerd werden in het Nederlands beslissingsproces. Jammer dat Nederland zich nu ten opzichte van België opnieuw opstelt als een onbetrouwbare partner. Het is niet voor het eerst dat een samenwerking al na korte tijd wordt opgezegd. Het feit dat we reeds startten met wantrouwen vanuit de Nederlandse Federatie breekt nu zuur op. De NIJB streefde naar een volledig ownership van de Beneliga-opzet, persoonlijke belangen bleken (weer eens) prioritair en uiteindelijk wil je toch dat alle betrokken partners ook gelijkwaardige actoren zijn in een dergelijke opzet." aldus voorzitter Nuchelmans.

 

Praeses Nuchelmans zegt open te staan voor het gesprek komende dinsdag met de NIJB. 'Wij staan nog altijd achter de gedachte van de Beneliga. We betreuren deze onverwachte situatie waaruit weer eens blijkt dat het ethisch omgaan met gemaakte afspraken en doelstellingen niet evident blijkt voor de NIJB. Duidelijk is wel dat als wij, RBIHF, toestemming geven voor deelname van Belgische clubs aan een Nederlandse competitie, alleen dan als ook Nederlandse club de mogelijkheid  hebben in een Belgische competitie te kunnen spelen. De deur moet naar beide kanten open komen te staan." 

 

Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd noch geschreven.

Posted on May 25, 2017 at 11:30 by RD

News archive