112 Nieuwe scheidsrechters op komst ... 112 Nieuwe scheidsrechters op komst ...

Ja, er is wat aan de hand in de Belgische scheidsrechter organisatie. Sinds de start van het nieuwe Referee Development Programma (RDP) is er heel wat in beweging bij het zwart-witte team. Met de aanstelling van de nieuwe referee in chief Marc Verlinden nu 2 seizoenen geleden is er vrijwel onmiddellijk werk gemaakt van een nieuw scheidsrechter opleidingsprogramma. Met het nieuwe RDP-programma ligt de focus nu helemaal terug aan de basis.

Vorig seizoen is er hard gewerkt aan een nieuwe structuur binnen de scheidsrechterscommissie en werden de opleidingen in een nieuw kleedje gestoken. Gelijktijdig werden Frank Palmaerts en Jef Horemans intensief ingezet in het Level-1 en Level-2 programma en na 6 maanden zijn de resultaten meer dan hoopvol.

Dit seizoen alleen al werden 112 certificaten voor het theoretische deel Level-1 afgeleverd. In de komende maanden worden deze aspirant Level-1 scheidsrechters praktisch getest tijdens een wedstrijd of tornooi en zo voorziet de Scheidsrechterscommissie 50-75 gecertifieerde scheidsrechters te hebben tegen de start van het nieuwe ijshockey seizoen.

Volgend seizoen gaat het RDP dan in 2de versnelling en zal de nadruk meer op Level-2 certificaten liggen. De Scheidsrechtscommissie wil daarmee de clubs een handje toesteken bij het aanduiden van jeugdwedstrijden en gelijktijdig de kwaliteit en controle van jeugdwedstrijden zichtbaar verbeteren.

Om dit alles in goede banen te leiden werden de clubs ook verplicht om een Club Referee Manager aan te duiden. De Club Referee Manager staat in nauw contact met de clubs scheidsrechters en de Belgische scheidsrechterscommissie en zorgt voor de day-to-day opvolging en aanduiding van de clubscheidsrechters.

De nieuw opgezette structuur heeft alvast een mooi resultaat neergezet waardoor de toekomst van de Belgische scheidsrechters er alvast en stuk rooskleuriger uitziet.

Posted on March 3, 2017 at 23:24 by MV

News archive