Unis Flyers Heerenveen kampioen in Beneleague Unis Flyers Heerenveen kampioen in Beneleague

Unis Flyers Heerenveen heeft voor de tweede keer beslag gelegd op het kampioenschap in de Beneleague. In een zinderende derde wedstrijd in een sfeervol Luik was het Roope Nikkila die op de break-away in overtime het winnende doelpunt scoorde, 1-2.

Daarmee wint Heerenveen alsnog een hoofdprijs dit seizoen. De finales om de Nederlandse beker en het Nederlandse kampioenschap gingen verloren tegen Den Haag. Met die laatste ploeg werd in de halve finales afgerekend om de kans op de titel in de Beneleague veilig te stellen. Luik Bulldogs won eerder de Belgische beker en het Belgische kampioenschap en liet in eigen huis een gouden kans liggen om er een triple van te maken

In de slotminuut van de reguliere speeltijd werden achter elkaar Jasper Nordemann en Pippo Limnell naar de strafbank gestuurd, zodat Luik de overtime met twee spelers meer op het ijs mocht beginnen. Wat een uitstekende kans leek om de wedstrijd naar zich toe te trekken, werd echter een powerplay waarin de ploeg van coach Uli Egen weinig offensieve daadkracht wist te ontwikkelen. Eenmaal weer compleet was het Flyers dat na ruim drie minuten spelen in de extra tijd wel toesloeg. De onvermoeibare Trevor Hunt wist met een lange pass het opschaatsende goudhaantje Roope Nikkila te vinden die de winnende goal met een geplaatste backhander hoog achter Troy Passingham wist te schieten, waarna Flyers aan het kampioensfeestje kon beginnen.

Passingham had in Heerenveen zondag de shutout op zijn naam gebracht en hield twee dagen later zijn net ook lange tijd schoon. Beide ploegen begonnen nerveus aan de wedstrijd, de derde confrontatie in vier dagen tussen de kemphanen. Dat droeg eraan bij dat er sowieso pas in de slotfase van de tweede periode een doelpunt werd gescoord. Kort na het einde van een Heerenveense powerplay was het de makkelijk scorende Bryan Henry die doelman Martijn Oosterwijk wist te passeren voor de 1-0. De maar liefst 2000 fans op de tribune konden vanaf dat moment hopen op een kampioenschap voor Bulldogs.

Die voorsprong was op dat moment ook zeker niet onverdiend. Hoewel echte goede kansen schaars waren in het duel, had Luik vooral in de tweede periode wel een overwicht in het duel. Flyers nam die rol in de slotperiode jagend op de gelijkmaker open, maar onder meer door slordige passing leverde ook dat maar weinig kansen op. De gelijkmaker viel uiteindelijk negen minuten voor tijd min of meer toevallig. De Finse connectie van Heerenveen speelde daarbij een hoofdrol. Nikkila wist zijn op scherp staande landgenoot Riku Pitkänen te vinden die van dichtbij na 5,5 periode in de finaleserie eindelijk Passingham weer wist te verschalken.

Daarmee was het spel op de wagen en ontwikkelde de wedstrijd zich verder tot een thriller van formaat.Twee ploegen die goed tegen elkaar zijn opgewassen en elkaar weinig prijsgaven in drie spannende wedstrijden moesten uiteindelijk in de extra tijd de serie beslissen. Een serie die wellicht langere play-offs had verdiend. Het is echter al een mooie uitkomst dat de kampioen van 2018/19, Herentals, na twee coronajaren eindelijk een opvolger heeft gekregen. Unis Flyers Heerenveen is kampioen Beneleague 2021/22.

 

Posted on March 29, 2022 at 22:35 by JM

News archive