IIHF Congres te Montréal, Canada – Dag 3 IIHF Congres te Montréal, Canada – Dag 3

De derde dag op het IIHF-congres stond in het teken van het al dan niet goedkeuren van de wijzigingen in de statuten en het huishoudelijk reglement die werden voorgesteld door de IIHF Council en de leden-federaties.

 

Een vermoeiende en lange dag want dit was een ware waslijst van wijzigingen. Maar liefst 176 (!) wijzigingen dienden overlopen te worden om achteraf dan te stemmen. Dat dit de hele dag in beslag nam hoeft geen betoog. Gelukkig was er tijdens de lunchpauze een aangename afwisseling. De hele IIHF-familie begaf zich naar het Bell Centre, de grootste ijshockey arena ter wereld (22,000 zitplaatsen) en tevens de thuishaven van de Montréal Canadiens. Daar vond de onthullingsceremonie plaats van twee historische gedenkplaten: één voor James George Aylwin Creighton en één voor de Victoria Skating Rink.

 

Creighton wordt beschouwd als de grondlegger van het georganiseerde ijshockey aangezien hij als kapitein van de eerste ijshockeyclub voor de eerste maal een wedstrijd organiseerde in de overdekte Victoria Skating Rink en dit op 3 maart 1875. Dit event kon rekenen op heel wat interesse in de stad en leidde achtereenvolgens tot het ontstaan van meer clubs.

 

De Victoria Skating Rink is dus de eerste overdekte ijsbaan waar een ijshockeywedstrijd plaatsvond en de IIHF erkent bijgevolg deze plaats als het ontstaan van het georgansieerde ijshockey. De Victoria Skating Rink bestaat al lang niet meer, maar de gedenkplaat wordt geplaats op de plaats waar het gebouw ooit stond.

 

Dat dit een belangrijk historisch moment was, bleek uit de mediabelangstelling van de Canadese pers, maar ook door de aanwezigheid van prominente personen. Naast René Fasel, de Voorzitter van de IIHF en Bob Nicholson, de Voorzitter van Hockey Canada, waren tevens aanwezig Gérald Tremblay, Burgemeester van Montréal; Pierre Boivin, Voorzitter van ijshockeyclub Montréal Canadiens en niemand minder dan Stephen Harper, de eerste minister van Canada.


Posted on May 23, 2008 at 20:43 by CP

News archive