WK Dames Sofia: Belgian Blades pakken zilver na winst tegen Roemenië! WK Dames Sofia: Belgian Blades pakken zilver na winst tegen Roemenië!

SOFIA (BUL) – Op 10 december speelden de Belgian Blades hun laatste wedstrijd van de WK-campagne in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Na afwisselend succes met winst tegen gastland Bulgarije en Hongkong, maar nipt verlies tegen Zuid-Afrika en Litouwen (telkens 3-4), was de laatste wedstrijd tegen Roemenië nog steeds van tel om een medaille te verwerven. Het werd dan uiteraard opnieuw een spannende partij.

Na enkele succesvolle penalty killings van de Blades, lukt het Roemenië om de eerste goal op het scorebord te zetten in de dertiende minuut van de eerste periode. Het tegendoelpunt laat echter niet lang op zich wachten. De consistente druk van de Blades op het Roemeens doel heeft effect. Femke Bosmans scoort via Chinouk Van Calster de gelijkmaker zodat beide ploegen na de eerste periode met gelijke score naar de kleedkamer vertrekken.

In het middenstuk opent Lotte De Guchtenaere de score in de vierde minuut via Ellen Clincke. Enkele minuten later tikt de nummer 6 de puck opnieuw tegen de Roemeense netten ditmaal via Eline Leyen tijdens de powerplay. Met nog drie minuten op de klok in deze periode verbreedt Valentine Maka de kloof met een vierde doelpunt na een voortreffelijke combinatie via Nadine Leirs en Femke Bosmans. 

In de derde periode consolideren de Belgian Blades hun voorsprong terwijl de tegenstander fors de druk verhoogd. In de laatste minuut lukt het de Roemenen nog een punt te scoren, terwijl de klok echter ongenadig wegtikt. De buit is binnen voor de Blades! Eindscore ROU vs. BEL: 2-4 (1-1; 0-3; 1-0).

Na de medailleceremonie blikten we even terug met coach Sven Van Buren. “Speltechnisch was het ongetwijfeld niet onze beste wedstrijd. Niettegenstaande was de inzet van onze dames evenwel 150%. Iedere speelster ging er gewoon voor. Zeker na het scoren van de gelijkmaker, erop en dan erover. We hebben het tempo kunnen volhouden. Het ging niet gemakkelijk. Het is een heel moeilijk WK geweest voor de meiden, zowel op technisch als op emotioneel gebied.”

Had goud erin gezeten? “Waarschijnlijk wel,” stelt de coach. “Met zilver hebben we het toch nog mooi recht getrokken. Wat dat betreft, ben ik zeer tevreden. Neemt niet weg dat er nog wat werk aan de winkel is richting toekomst. Iedereen weet dat ook en is bereid ervoor te werken.” 

Rookie goalie Charlotte Swinnen werd MVP van de wedstrijd. “Terecht,” vindt de coach. “Charlotte keepte een sterke partij en heeft ons in de wedstrijd gehouden. Vooral ook op het einde want dan werd de druk door de Roemenen wel heel erg opgevoerd. Dit was haar eerste WK. Ze heeft dat voortreffelijk gedaan.”

Met de medailleceremonie achter de rug wordt het nu nog snel inpakken want het team reist morgenochtend terug naar België. “Er zal nog wel een beetje worden gevierd, denk ik,” grapt de coach. Van Buren is blij met het resultaat. “Het team is gegroeid doorheen het toernooi,” vindt hij. “Zeker de laatste drie wedstrijden hebben we knap spel kunnen laten zien. Wanneer je dan als team de allerlaatste wedstrijd van het WK waardig kan afsluiten met een overwinning die een zilveren medaille oplevert, da’s dan toch wel mooi,” aldus nog een tevreden coach.

Beknopt

Eindscore ROU vs. BEL: 2-4 (1-1; 0-3; 1-0).

Doelpunten: Femke Bosmans, Lotte De Guchtenaere (2), Valentine Maka

MVP Team BEL: Charlotte Swinnen 

Resultaten

WOE 4 december – 20h00 – BEL vs. BUL: 4-2

DON 5 december – 16h30 – BEL vs. RSA: 3-4

ZAT 7 december – 13h00 – BEL vs. LTU: 3-4

ZON 8 december – 13h00 –HKG vs. BEL: 1-8

DIN 10 december – 20h00 – ROU vs. BEL: 2-4

Eindranking

  1. RSA
  2. BEL
  3. ROU
  4. BUL
  5. LTU
  6. HKG
Posted on December 10, 2019 at 22:49 by CP

Lions archive