Nationale Damesteam bijt spits af Belgische WK-campagnes 2019/2020 - Een gesprek met Coach Sven Van Buren Nationale Damesteam bijt spits af Belgische WK-campagnes 2019/2020 - Een gesprek met Coach Sven Van Buren

Binnenkort is het weer zover. Dan starten de WK-campagnes van onze Nationale Teams. De Dames bijten de spits af want van 4 t.e.m. 10 december a.s. neemt het Nationale Damesteam ijshockey deel aan het Wereldkampioenschap Divisie 3 in Sofia. In de Bulgaarse hoofdstad treden ze in het krijt tegen Zuid-Afrika, Litouwen, Roemenië, Hongkong en gastland Bulgarije. Tijd dus voor een gesprek met coach Sven Van Buren.

Nieuwe format

Het is trouwens de eerste maal sinds een tijdje dat onze ‘Belgian Blades’ opnieuw deelnemen aan een Wereldkampioenschap. De laatste jaren namen ze immers deel aan kwalificatietoernooien en grepen ze steeds net naast goud om te promoveren naar een WK-deelname. Ondertussen veranderde de internationale federatie IIHF het concept. Voor coach Sven Van Buren maakt dat echter weinig uit. “Of dit nu een qualifier is of een heus WK, dat maakt geen verschil op sportief gebied. We nemen deel om te winnen,”stelt de coach resoluut. “Onze manier van voorbereiden en trainen is identiek. We weten wat onze sterke en zwakke punten zijn en focussen onze voorbereiding daarop. In Sofia spelen we voor een officiële medaille op een heus WK. Echter een zilveren medaille winnen, op een Qualifier of een WK, blijft goud verliezen en we gaan voor niets minder. We willen een divisie hoger geraken omdat we daar thuishoren.” 

De mindset is evenwel leuker voor de speelsters. De coach beaamt. “Ze zijn sowieso hongeriger naar prestatie omdat het nu om WK-goud gaat en de mogelijkheid om zich op dat platform te bewijzen, is uiteraard leuker en zorgt voor meer prestige.” 

Heterogeen Team

Het team dat binnenkort naar Sofia afreist, is vrij heterogeen. “Ik kan rekenen op enkele oudgedienden die terugkeren,” aldus Van Buren. “Meisjes die de vorige edities moesten verstek geven wegens studies of werk zijn er opnieuw bij. Ik denk dan ook dat dit het team sterker maakt ten opzichte van vorig jaar. Ons team is tevens geëvolueerd. De jongere speelsters zijn matuurder geworden. De grote kern van het team speelt nu vier jaar samen en je merkt dat dit de volwassenheid van de groep heeft bevorderd. Er wordt heel veel over ijshockey gepraat nu, meer dan ooit.” 

In de line-up enkele meiden die actief zijn in het buitenland. “Da’s uiteraard ook een toegevoegde waarde aan het team,” vindt de coach. “Sonja Frère speelt al een tijdje in Wenen, werkt en woont daar ook. Valerie Maka speelt dit jaar in Duitsland. Zij is evenwel onlangs gekwetst geraakt, en momenteel blijft dit afwachten of ze opnieuw fit zal zijn voor het WK. Verder is er nog Yara Fransen die in Oostenrijk speelt en daar studeert.” 

Rolmodel

Coach Van Buren hoopt dat het damesteam meer kan zijn dan enkel een team. “Ik hoop dat we met onze dames een motiverende rol kunnen spelen voor jongere meisjes die ijshockeyen of overwegen om te starten met de sport. Een selectie voor het damesteam afdwingen zou een doel op zich moeten zijn van elke jonge speelster. Ik denk dan ook wel dat dit stilaan aan het gebeuren is. Er komt een generatie jonge meisjes aan die zeker in aanmerking zal komen, maar dat is voorlopig nog even toekomstmuziek.”

Prime Time

De Belgian Blades starten op 4 december alvast middenin de schijnwerpers. In Prime Time spelen ze tegen gastland Bulgarije. “Inderdaad, om 20h00 spelen we na de officiële openingsceremonie de wedstrijd tegen de Bulgaren. Nu, ik ben daar niet echt bang voor. Zo’n wedstrijd is heel motiverend. Dat wordt dan ook knallen. De sfeer in de arena zal sowieso top zijn en dat gaat ongetwijfeld een boost geven. Een sterke stimulans. Het is altijd leuk om de openingswedstrijd te spelen. Het moet dan ook een haalbare kaart worden.”

Tegenstanders

Wat met de andere tegenstanders? “Zuid-Afrika is een geduchte tegenstrever. Dat hebben we de afgelopen jaren gemerkt. Da’s knokken, maar als je blijft knokken dan lukt dat wel. Hongkong is altijd wel het zwakkere zusje. Litouwen is ongekend. Een eerste deelname, dus dat is koffiedik kijken. De Roemeense dames zijn wat groter en steviger dan onze speelsters, maar wij compenseren dat dan weer met snelheid. Als we het slim aanpakken, kunnen we misschien wel eens voor een verrassing zorgen. Ik kijk er alvast naar uit … het team ook,” aldus nog Coach Sven Van Buren. 

Wedstrijdschema

WOE 4 december – 20h00 – BEL vs. BUL

DON 5 december – 16h30 – BEL vs. RSA

VRIJ 6 december – rustdag

ZAT 7 december – 13h00 – BEL vs. LTU

ZON 8 december – 13h00 –HKG vs. BEL

MAA 9 december – rustdag

DIN 10 december – 20h00 – ROU vs. BEL

Teamopstelling Belgian Blades

Goalies

#1 SWINNEN Charlotte (Leuven Chiefs)

#25 DE WAEGENEER Lieselot (Liedekerke Lions)

Verdedigers

#21 HOREMANS Petra (HYC Herentals)

#11 LEYEN Eline (Mechelen Sharks)

#18 VAN CALSTER Chinouk (Mechelen Sharks)

#2 VAN HOOTEGEM Jennifer (White Bears Eeklo)

#4 VETTERS Britt (Antwerp Phantoms)

#12 WILLEMOT Roosje (Mechelen Sharks)

Aanvallers

#10 BOON Cato (HYC Herentals)

#19 BOSMANS Femke (Mechelen Sharks)

#23 BOSMANS Liesa (Mechelen Sharks)

#7 CLINCKE Ellen (Eeklo Dogs)

#6 DE GUCHTENAERE Lotte (Mechelen Sharks)

#3 DE TERWANGNE Audrey (Leuven Chiefs)

#24 FRANSEN Yara (HC Okanagan Europe)

#14 FRERE Sonja (Sabres Vienna)

#9 JENAER Valerie (Mechelen Sharks)

#22 LEIRS Nadine (HYC Herentals)

#5 MAKA Valentine (EC Bergkammen)

#17 RUTH Louisa (Liège Bulldogs)

Team Officials

Coach: VAN BUREN Sven

Manager: CORREWYN Brigitte

Manager: VAN GRINSVEN Hub

Equipment: WOUTERS Peter

Physiotherapist: VAN HOOF Jolien

Staff: VAN GRINSVEN Denise

Posted on November 29, 2019 at 12:52 by CP

Lions archive