WK Dames: Belgian Blades verliezen nipt van Zuid-Afrika WK Dames: Belgian Blades verliezen nipt van Zuid-Afrika

SOFIA (BUL) – Op donderdag 5 december speelden de Belgian Blades hun tweede wedstrijd op het WK Div. 3 in Sofia. Tegenstander was Zuid-Afrika en zoals reeds eerder vermeld een ware rivaal en geduchte tegenstander voor de Belgian Blades. Het werd dan ook een moeilijke, maar spannende wedstrijd. Jammer genoeg trokken onze dames aan het korte eind en verloren deze thriller nipt met 3-4.

Amper 30 seconden in de eerste periode krijgen de Belgian Blades een tegendoelpunt te verteren. Valentine Maka zet dat echter in de zesde minuut recht na een mooie aanzet via Yara Fransen en Roosje Willemot. Vijf minuten later brengt Lotte De Guchtenaere de Belgen op een kleine voorsprong. Bij aanvang van de tweede periode laten de Blades zich opnieuw verrassen door weer een razendsnel doelpunt van Zuid-Afrika, deze keer na slechts 40 seconden. Halverwege de periode zorgt Femke Bosmans, via Lotte De Guchtenaere en Eline Leyen, ervoor dat de Belgen weer een kleine voorsprong nemen. Zuid-Afrika blijft de druk echter verhogen en in de derde periode lukken ze de gelijkmaker. Drie minuten later scoren de ‘Rhinos’ opnieuw en nemen nu de voorsprong. Wanneer Zuid-Afrika een penalty pakt, stellen de Blades alles in het werk om de powerplay in de laatste minuut ten volle te benutten. Coach Van Buren haalt goalie Charlotte Swinnen uit het doel voor een extra veldspeler … maar het mag niet baten. De Belgen verliezen nipt met 3-4.

“Da’s balen,” aldus coach Sven Van Buren achteraf. “We hebben de wedstrijd de laatste minuten uit handen gegeven. Bij aanvang van de wedstrijd slikken we vrij snel een eerste doelpunt. Onze dames knokken echter mooi terug en maken de gelijkmaker. We wisten dat Zuid-Afrika een moeilijke tegenstander zou zijn. We maakten te veel kleine foutjes die uiteindelijk resulteerden in het nipte verlies. De meiden balen hiervan want winst zat erin. Zaterdag is er een nieuwe speeldag en een nieuwe wedstrijd. Dan moeten we er opnieuw staan. Er moeten nog wat wedstrijden gespeeld worden, dus het kan nog alle kanten op. Mathematisch is alles nog mogelijk. We moeten evenwel ons spel spelen. Aanvallend merk ik een progressie in vergelijking met de match tegen Bulgarije. We mogen deze nederlaag niet in ons hoofd laten spoken. Winnen of verliezen met het hoofd omhoog. Laten we als team hieruit een wijze les trekken. Dit is nu eenmaal sport.”