WK Dames SEN: Belgian ?Golden? Blades zetten als kers op de taart ook gastland Zuid-Afrika opzij WK Dames SEN: Belgian ?Golden? Blades zetten als kers op de taart ook gastland Zuid-Afrika opzij

KAAPSTAD – Vandaag, 26 februari, speelde het nationale damesteam de laatste wedstrijd van haar WK-campagne in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Tegenstander was gastland Zuid-Afrika. Een wedstrijd die voor de Belgen niks meer kon wijzigen aan hun schitterende prestatie, m.n. goud na drie opeenvolgende overwinningen tegen respectievelijk Kroatië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Een ‘clean sweep’ staat echter mooi op het palmares en daarvoor gingen onze Belgian ‘Golden’ Blades dan ook. In de eerste periode stuitten ze op een sterk verdedigend gastland. De Belgen peperen evenwel het Zuid-Afrikaanse doel met 15 shots versus 2 tegen. Het sterke keeperwerk van de Zuid-Afrikaanse Shaylene Rorke houdt haar team in de wedstrijd. In de 15de minuut wordt ze echter verschalkt door Anke Steeno die het eerste Belgische doelpunt scoort via Chinouk Van Calster en Lotte De Guchtenaere. De Belgen verlaten aan het einde van de eerste periode het ijs met een nipte voorsprong.

In de tweede periode blijven de Belgian Blades de druk hoog houden met 16 shots on goal. Halverwege de periode werpt dat zijn vruchten af met Renée De Wolf die de tweede goal scoort, geassisteerd door Eline Leyen en Louise Paulissen. Drie minuten later verbreedt Chinouk Van Calster de kloof met een derde Belgische treffer, Anke Steeno en Femke Bosmans zetten op. In de voorlaatste minuut van de periode slagen de Rhinos om de nul van het scorebord te verwijderen. Een tip-in op een afstandschot verrast Charlotte Swinnen die sinds de aanvang van de tweede periode Nina Van Orshaegen in het doel vervangt.

Vijf minuten in de laatste periode scoort Louise Paulissen via Renée De Wolf de vierde goal voor België wat meteen de eindscore blijft. De Belgische dames schrijven bijgevolg Belgische sportgeschiedenis. Door tweemaal na elkaar te promoveren op een IIHF WK naar een hoogste niveau van Belgisch dames ijshockey ooit, m.n. DIV 2A.

Eindscore RSA vs. BEL: 1-4 (0-1; 1-2; 0-4) met doelpunten van Anke Steeno, Renée De Wolf, Chinouk Van Calster & Louise Paulissen

Team MVP Belgium: Chinouk Van Calster #18