WK Dames: Belgian Blades starten WK met winst tegen gastland Bulgarije WK Dames: Belgian Blades starten WK met winst tegen gastland Bulgarije

SOFIA (BUL) – De Belgian Blades konden zich geen betere start van hun WK-campagne inbeelden. In Sofia, in het bijzijn van zo’n 400 toeschouwers, wonnen ze hun eerste wedstrijd met 4-2 tegen gastland Bulgarije.

Amper 45 seconden in de wedstrijd scoort Lotte De Guchtenaere op voorzet van Britt Vetters het eerste doelpunt van de Belgen. Nog geen twee minuten later knalt Liesa Bosmans opnieuw de puck in de Bulgaarse netten na een combinatie van Cato Boon en Ellen Clincke. En dan sputtert de motor even. De Belgen pakken een reeks straffen, maar spelen evenwel een perfecte penalty killing waardoor de Bulgaren de powerplay niet kunnen benutten. De tweede periode lukken de Bulgaren erin gelijke tred te halen na twee snelle tegendoelpunten. Halverwege lukt het Lotte De Guchtenaere opnieuw om de Bulgaarse goalie te verschalken, ditmaal via Femke Bosmans en Valerie Jenaer. Nummer 6 van de Belgian Blades is blijkbaar op dreef want De Guchtenaere scoort in de 43ste minuut haar derde doelpunt via Petra Horemans. Meteen ook de eindscore. De Belgen pakken alvast hun eerste punten!

Coach Sven Van Buren relativeert. “We spelen een vlotte eerst twee minuten met twee snelle doelpunten. Daarna laten we ons een beetje vangen en zakken we af naar het niveau van Bulgarije waarvoor ik onze speelsters had gewaarschuwd. Onze volgende wedstrijd is tegen Zuid-Afrika, een geduchte tegenstander. Daartegen moeten we ons eigen spel blijven spelen en ons niveau handhaven. Positieve punt is dat we de mindere tweede periode toch op karakter zijn doorgesparteld en tegen het einde opnieuw scoren om uiteindelijk de wedstrijd in de derde periode af te maken met nog een vierde doelpunt. Deze wedstrijd kende een moeilijk verloop. Ik neem alvast een aantal werkpunten mee naar morgen die we tijdens de team briefing gaan bespreken. Eerste wedstrijd gewonnen, nog vier te gaan. We blijven focus op ons doel,” aldus de coach.

Eindscore: 4-2 (2-0; 1-2; 1-0)

Doelpunten: Lotte De Guchtenaere (hattrick) en Liesa Bosmans.

MVP Team Belgium: Eline Leysen