WK Dames: Belgian Blades winnen overtuigend van Hongkong WK Dames: Belgian Blades winnen overtuigend van Hongkong

SOFIA (BUL) – Zondag 8 december speelden de Belgian Blades hun voorlaatste wedstrijd van het WK met als tegenstander Hongkong.

De Belgische dames startten de wedstrijd met een vroege voorsprong want na amper één minuut in de eerste periode scoorde Valentine Maka het eerste Belgische doelpunt op voorzet van Femke Bosmans. In deze periode pakken de Belgen enkele straffen, maar de penalty killing draait goed zodat ondanks de fysieke meerderheid op het ijs de tegenstander geen enkele doelkans kreeg. Net voor het einde van de eerste periode verbreedt Femke Bosmans de kloof via Chinouk Van Calster.

Ook de tweede periode starten de Belgian Blades sterk. Maka scoort opnieuw via Van Calster in de tweede minuut. Enkele minuten later scoort Hongkong een eerste tegendoelpunt, maar Lotte De Guchtenaere zorgt haast onmiddellijk voor een vierde tegendoelpunt via Roosje Willemot en Ellen Clincke. De Blades proeven de overwinning en duwen het gaspedaal verder in en lopen nog vier doelpunten uit via respectievelijk Liesa Bosmans, Chinouk Van Calster (2) en Femke Bosmans.

In de derde periode vervangt tweede goalie Lieselot De Waegenaer goalie Charlotte Swinnen tussen de pijpen. Een mooi WK-debuut want geen puck overschrijdt de doellijn. Ook de Belgen maken geen doelpunt meer waardoor de eindstand op 1-8 blijft. De Belgian Blades steken een tweede overwinning op zak.

“We hebben zeer aanvallend gespeeld en hebben het onze tegenstander niet gemakkelijk gemaakt,” aldus een tevreden coach Sven Van Buren na de wedstrijd. “We zijn heel creatief geweest in het aanvalsvak en zo heel veel kansen gecreëerd. Shots vanuit het hoge slot om zo proberen af te werken via rebounds. Onze dames hebben mooi samengespeeld en in de kleedkamer was er een zeer positieve sfeer, maar vooral de wilskracht om die twee nipte nederlagen tegen Zuid-Afrika en Litouwen recht te zetten. Nog één wedstrijd te gaan tegen Roemenië nu. Indien we winnen dan is er mathematisch nog veel mogelijk en hangt het af van de onderlinge resultaten van de andere landen. We zitten dus nog steeds in de running voor een medaille. De drive om alles te geven die laatste wedstrijd is er zeker bij de meiden. Morgen is er een rustdag zodat we ons goed kunnen voorbereiden tegen Roemenië op dinsdag,” aldus nog de coach.

Beknopt

Eindscore HKG vs. BEL: 1-8 (0-2; 1-6; 0-0)

Doelpunten: Valentine Maka (2), Femke Bosmans (2), Lotte De Guchtenaere, Liesa Bosmans, Chinouk Van Calster (2)

MVP Team BEL: Femke Bosmans