IIHF WW Division II QB IIHF WW Division II QB

Het dames divisie II B kwalificatie tournooi is afgelopen. De dames zijn onderweg naar huis. Net als in Taipei en Bulgarije de afgelopen 2 jaar hebben ze 3 van de 4 wedstrijden overtuigend gewonnen en was een tegenstander te sterk. Opmerkelijk als je hierbij in ogenschouw neemt dat een aantal dames het niet nodig vonden om voor hun land te spelen en hiermee het hele dames programma probeerden op losse schroeven te zetten. De jonge speelsters uit de verschillende clubs die de vrijgekomen plaatsen hebben ingenomen hebben in de voorbereiding  en het tournooi laten zien dat met wil en inzet je veel kan bereiken.

Hier volgen 2 wedstrijdverslagen van onze freelance reporters ter plaatse:

België-Oekraïne

In de eerste periode werden de Belgian Blades zwaar onder druk gezet door de Oekraïeners die uitstekend passenwerk en de vuile trukendoos bovenhaalden (5 straffen). Onze meisjes waren hier na twee vlotte overwinningen niet klaar voor en hadden het moeilijk om in de tegenaanval te gaan. Toch stonden ze sterker in de laatste minuten en volgden er enkele kansen (shots on goal: 4 voor de Blades en 13 voor Oekraïne).

We zagen beter en sterker weerwerk van zwart-geel-rood in de tweede periode. De Blades vochten terug en creëerden kansen die Valerie Jenaer na 11 minuten en een soloritje beheerst verzilverde, op aangeven van Lotte de Guchtenaere. Helaas zette het Oekraïense team, nog altijd op ramkoers, niet veel later een treffer op het bord na wat geharrewar voor onze goal. Daarmee eindigde de tweede periode met twee punten voorsprong voor de tegenstanders (1-3).

In de derde periode gingen de Blades er voluit fysiek tegenaan, maar lukte het ondanks enkele mooie kansen niet om af te werken voor het Oekraïense doel. Het tempo lag hoog, er moest stevig verdedigd worden. Na een vijandig schot ketste de puck af in eigen doel en zo kwam de eindscore op het bord: 1-4. Ondanks de teleurstelling was de Belgische solidariteit voelbaar op het ijs.

België - Zuid-Afrika

Al in de eerste minuten van dit treffen werd duidelijk dat de Belgian Blades zich vastberaden voor het Zuid-Afrikaanse doel parkeerden. Ze tastten de tegenstand enkele minuten af en in de 10e minuut kon Femke Bosmans een opening in de Zuid-Afrikaanse verdediging benutten op assist van Valerie Jenaer en Britt Vetters. Nog geen drie minuten later werden de supporters (vaste kern + sympathieke expats en twee toffe Nederlanders die wel even Belg wilden zijn) alweer verwend met een goal van Eline Leyen na een pas van Lotte de Guchtenaere. De nummers 6-19-9 raakten de netten vier minuten voor de eerste periode erop zat.

Zuid-Afrika kwam iets sterker opzetten in de tweede periode, maar was niet opgewassen tegen onze Blades. De combinatie 6-9-19 scoorde dubbel en dan volgde nog een goal van onze captain die de puck toegespeeld kreeg door Valentine Maka en Petra Horemans. De goed gevulde tribune werd uitzinnig toen Schuurman de eerste goal voor Zuid-Afrika schoot op assist van powerpack Rhode en Keuler. De Blades sloten de tweede periode af met een dubbele fout en moesten de laatste periode 3 tegen 5 aanvatten.

De Zuid-Afrikaanse meisies maakten hun power play te gelde in de derde periode. Daarna stoomden de Belgian Blades echter moeiteloos naar de overwinning. Valerie en Femke lieten er geen gras over groeien, gevolgd door Cato Boons treffer op assist van Sonja Frère. Ellen Clincke verguldde nog een pas van Cato Boon en Emma Moonen.

De Belgian Blades worden voor de derde keer op rij 2e in de kwalificaties … een opsteker en tegelijk toch een teleurstelling, want de Blades hebben hogere ambities.

Posted on January 19, 2019 at 18:39 by HVG